Moschopolis - Megala Livadia

Γουμένισσα

Η Γουμένισσα είναι μια γραφική κωμόπολη, χτισμένη στους πρόποδες ενός πανέμορφου βουνού του Πάικου. Βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλ. από την πόλη του Κιλκίς, 75 χιλ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης και μόλις 20 χιλ από τα Γιαννιτσά. Σήμερα έχει 4.500 κατοίκους και είναι οικονομικό και διοικητικό κέντρο του ομώνυμου Δήμου.

Η οικονομία είναι αγροτική κατά κύριο λόγο, με μεγάλη παράδοση στην παρασκευή εξαιρετικής ποιότητας κρασιού και τσίπουρου. Το κύριο εισόδημα των κατοίκων προέρχεται από τους αμπελώνες, χωρίς όμως να λείπουν και οι συμπληρωματικές καλλιέργειες όπως μήλα, αχλάδια, καπνά, κλπ. Μια μικρή μερίδα του πληθυσμού ασχολείται με την κτηνοτροφία παράγοντας γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η αμπελοκαλλιέργεια συνεχίζεται και σήμερα. Στην ζώνη της Γουμένισσας καλλιεργείται το Ξινόμαυρο και η Νεγκόσκα που μας δίνουν το ΠΟΠ κρασί ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ.Επίσης καλλιεργούνται και διάφορες άλλες ποικιλίες όπως Ροδίτης Μαλαγουζιά Λημνιό και οι ξένες chardonay ,sauvignion ,syrah ,cinsaut ,merlot ,cabernet που μας δίνουν τους ΠΓΕ οίνους Πλαγιές Παίκου.Εχει πέντε οινοποιεία στην ζώνη που είναι Τάτσης ,Χατζηβαρίτης ,Μπουτάρης ,Ευτυχίδης ,Αιδαρίνης επο τα οποία τα δύο πρώτα παράγουν μόνο κρασιά από βιολογική καλλιέργεια.

Το μοναστήρι της Παναγίας της Γουμένισσας υπήρξε η αφορμή να δημιουργηθεί και η μικρή ομώνυμη πόλη που αποτελεί και την έδρα της νεοσύστατης (από το 1991 μ.Χ.) Μητρόπολης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου. Θεωρείται ότι ήταν καθολικό μοναστήρι, που το 1346μ.Χ. παραχωρήθηκε με αυτοκρατορικό χρυσόβουλο στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους. Το μοναστήρι συσπείρωσε γύρω του τον οικισμό της περιοχής (Γουμένισσας) και εξελίχθηκε σύντομα σε σημαντικό πνευματικό κέντρο στην Κεντρική Μακεδονία. Η Μονή υπήρξε από το έτος 1346μ.Χ. μετόχι της Ιβήρων, μετά από παραχώρηση της με χρυσόβουλο του αυτοκράτορος Ιωάννου Ε’ του Παλαιολόγου. Το καθεστώς κράτησε ως το 1931μ.Χ., από δε το 1951μ.Χ. κατέστη ανεξάρτητη Μονή.

Η ενορία και ο I.N. Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας βρίσκονται στη κοινότητα Γουμένισσας της Δημοτικής Ενότητας Πολυκάστρου του Δήμου Παιονίας. Η ενορία αποτελείται απο τέσσερα εξωκκλήσια, του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Σπυρίδωνος, των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Τρύφωνος. Επίσης περιλαμβάνει δυο παρεκκλήσια της  Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Γεωργίου και την ιερά μονή Παναγίας.